kako napisati članak

Kako napisati članak za blog? Korak po korak vodič za pisanje blog članaka

PAŽNJA! Molim Vas da ispunite kratku anketu klikom na gumb ispod. Puno Vam hvala!
GLASUJ U ANKETI!

Mnogi blogeri nemaju nikakvu pravila prilikom pisanja članaka na blogu, niti imaju predodžbu o tome kako napisati članak, što je veliki korak unatrag kad je bloganje u pitanju. Po mom mišljenju, svaki bloger trebao bi imati pravila o tome kako napisati članak, pravila kojih će se držati prilikom objavljivanja članaka.

Nije dovoljno naškrabati par redaka na brzinu i očekivati da postignete zapažen rezultat na tražilicama. Naprotiv, bloganje kao posao kod kuće jest opsežan zadatak za koji je potrebno uložiti jako mnogo truda i slobodnog vremena. Naravno, pod uvjetom da želite imati veliku posjećenost bloga i da od njega možete očekivati profit jednoga dana. Stoga sam Vam za danas pripremio “korak po vodič za pisanje članaka”. Da biste saznali kako napisati članak, potrebno je da slijedite pet dolje navedenih koraka…

kako napisati članak za blog

Kako napisati članak za blog sljedeći 5 jednostavnih koraka

1.) Istraživanje

Prvi od pet koraka koji činim prilikom pisanja novog članka jest istraživanje. Prije samog istraživanja unaprijed odaberem temu o kojoj ću pisati kako bih skratio vrijeme istraživanja. Sljedeće što činim jest da odem na Google Keyword Tool i Keyword Elite 2.0. Ono što tražim je ključna riječ sa minimalno 2000 mjesečnih pretraživanja i niskom konkurencijom, ne većom od 10000 mjesečnih pretraživanja.

Usput ću pokupiti i srodne ključne riječi, tzv. “LSI keywords” koje ću također ubaciti u članak kako bih povećao svoje izglede na tražilicama. Kada pronađem ključne riječi koje zadovoljavaju kriterije, spremam ih u excel tablicu i krećem u daljnje istraživanje.Odlazim na Google tražilicu i upisujem najprije glavnu ključnu riječ, a potom i sve ostale srodne ključne riječi. Ono što me zanima jesu prvih 10 stranica za određenu ključnu riječ.

Slijedi špijunaža, meni najdraži dio. Istražujem jednu po jednu stranicu, od prve pa sve do desete. Ono što tražim jesu title tagovi, meta description tagovi i ključne riječi. Prema tome zaključujem hoću li moći pobijediti stranice koje su na prvim mjestima.Osim toga, vrlo je dobro pročitati te članke koji visoko konkuriraju jer iz njih možete izvući i neke nove ideje koje možete iskoristiti da ih “outrankate” na tražilicama. Također, cilj je odabrati unikatni naslov članka što ponekad doista nije jednostavna zadaća.

2.) Strukturiranje

Prvi korak koji činim jest odabir naslova članka na temelju glavne i srodnih ključnih riječi. Glavna ključna riječ obavezno ide u naslov članka, a ako je moguće može se dodati i jedna srodna ključna riječ. Sve ih pak možete ubaciti u title tag, ali nemojte pretjerivati. Uvijek prvo odaberem naslov članka jer je on najbitniji dio, a osim toga, na taj način si olakšavam posao jer imam na umu o čemu pišem i omogućuje mi da tekst članka bude usko povezan s naslovom samog članka što je jako bitno.

Sljedeći korak u strukturiranju članka jest odabir podnaslova. Nakon svakih nekoliko paragrafa potrebno je ubaciti podnaslov. Na ovaj način postižem ljepši izgled članka i omogućujem posjetiteljima da ga lakše prate. Kod podnaslova je jako bitno da ih stavite kao HTML tagove, tj. kao H2 ili H3 tagove. Jasno je da ćete u podnaslove također staviti neku od srodnih ključnih riječi.

3.) Pisanje

Kada razmišljam o tome kako napisati članak uvijek se trudim članak započeti sa kratkim uvodom, jer je on poslije naslova najbitniji dio članka. Uvod ne treba biti dugačak, dovoljno je u nekoliko rečenica istaknuti važnost čitanja članka. Potom odaberem podnaslove i krećem s pisanjem članka koje je na ovaj način uvelike olakšano, a članak završavam sa zaključkom u kojem iznosim najbitnije činjenice.

Nakon što završim sa pisanjem članka, krećem ga pročitati od početka do kraja da provjerim jesam li sve napisao kako treba i da li će čitatelji shvatiti poantu članka.

4.) Postanje

Sve svoje članke pišem i spremam u Microsoft Wordu jer mi je tako mnogo jednostavnije i preglednije, te ih onda samo metodom copy/paste ubacujem kao novi post. Pritom vodim računa o sljedećem:

 • Meta tagovi – nastavno na istraživanje koje sam ranije obavio, u članak ubacujem relevantne ključne riječi, a što je još važnije ubacujem “meta description” tj. opis članka u kojemu obavezno uključim glavnu ključnu riječ.
 • Kategorija – odabirem relevantnu kategoriju u kojoj ću objaviti članak
 • Ako postoji mogućnost, linkam neki od ranije objavljenih članaka slične tematike
 • U svakom članku na homepage stavljam opciju “Read More”

5.) Editiranje i uređivanje članka

Sada slijedi završni dio cijeloga procesa na temu kako napisati članak, a koji se sastoji od sljedećih koraka:

 • provjera gramatičkih i pravopisnih pogrešaka – kako napisati članak potpuno ispravno, bez gramatičkih i pravopisnih pogrešaka nekima od Vas bi moglo predstavljati popriličan problem. Nemojte ga zanemariti.
 • dodavanje slika u članak – ovaj korak ćete preskočiti ako u vašim člancima ne koristite slike.
 • dodavanje internih i eksternih linkova – izbjegavam pretjerano linkanje. Ovisno o broju riječi koje članak sadrži, određujem i broj linkova koje ću u članak uključiti. Osim vlastitih članaka, ponekad linkam i članke drugih autora ili jednostavno neki koristan alat, ako ocijenim da će moji čitatelji imati koristi od njih.
 • posljednja provjera – još jednom pročitam cijeli članak i provjeravam ima li negdje pogrešaka koje mogu odmah ispraviti. Također, vrlo važan korak jest i provjera ispravnosti linkova.

Nakon što se uvjerim da je članak uređen, vrijeme je da tempiram datum i vrijeme kada ga želim objaviti. I to je to. 

Kako napisati članak za blog: Zaključak

Možda će Vam se ovaj vodič o tome kako napisati članak činiti kao naporan i dugotrajan proces, što u biti i jest, međutim, garantiram da će Vam se isplatiti i da će Vas s vremenom Google nagraditi za uloženi trud. Smatram da je bolje napisati jedan super kvalitetan članak nego napisati ih 10 koji će vam donijeti gotovo beznačajnu posjetu sa tražilica, a da pritom i dalje nećete znati kako napisati članak.

 

P.S. Zaista želite zarađivati preko interneta?

Kliknite link ispod i saznajte odmah kako već danas početi ostvarivati:

Doživotni pasivni prihod

Comments 8

 1. Anđelko Markulin

  Izabrao si upravo najgore mjesto za napraviti tipfeler… 🙁

  “provjera gramatičkih i pravopisnih pogrešaka – kako napisati članak ptopuno ispravno, bez gramatičkih i pravopisnih pogrešaka nekima od Vas bi moglo predstavljati popriličan problem. Nemojte ga zanemariti.”

  1. Post
   Author
 2. Drago

  Poštovani,

  odličan članak o pisanju članaka, jedan od boljih koje sam našao.

  Međutim, jedna malo tehnička stvar. Ne znam da li već znate, ali glavni sadržaj bježi u desnu stranu, pogotovo u Firefoxu (verzija 24), a i u ostalim preglednicima.

  Možete to ispraviti, u style.css linija koda 961, tag section #main uklonite overflow: hidden. Naime, vraćat ću se na vaš blog, pa mi je pomalo nezgodno uvijek uklanjati taj overflow.

  1. Post
   Author
   Bernard Matić

   Poštovanje Drago,

   Hvala Vam puno na ovoj opasci i na ponuđenom rješenju za otklanjanje poteškoće.
   Malo štekam s tehničkim stvarima zbog nedovoljnog iskustva,
   ali evo, i na ovaj način se nešto korisno možete naučiti.
   Od srca zahvaljujem.

   Koliko vidim sada je sve u redu u Google Chrome, IE i Firefoxu.
   Molim vas da mi potvrdite da li je i kod vas u redu.
   I hvala što pratite Internet Posao blog.

   Srdačan pozdrav,

   Bernard

   1. Drago

    G. Bernard,

    sad je sve ok, hvala na ispravci, da možemo normalno surfati po Vašem blogu.

    Lijep pozdrav

 3. MILENKO

  Postovanje,

  posto uskoro mislim raditi jedan profesionalni blog,zaista je zadovoljstvo procitati ovako odlican clanak o pisanju clanaka na blogu,zaista vrhunski uradjeno!

  1. Post
   Author
 4. Pingback: Kako Povećati Promet na Web Stranicu i Blog na 70 Načina

Imate komentar? Napišite ga odmah.