kako privući pozornost čitatelja

Kako privući pozornost čitatelja

Ako ste se pitali kako privući pozornost čitatelja na Vaše web stranice ili blogove onda je danas Vaš sretan dan. Pred Vama nalazi članak sa 10 originalnih savjeta o tome kako da privučete pozornost čitatelja.

Kako privući pozornost čitatelja

kako privući pozornost čitatelja

Želim Vas upozoriti da čitav proces nije baÅ¡ lagan i zahtjevat će mnogo uloženog vremena i truda na samom početku dok ne pohvatate sve konce. Kad jednoga dana “uglazbite note” sve će ići mnogo jednostavnije i brže. Krenimo redom sa savjetima.

1. Pišite kada imate korisne informacije za podijeliti

Upravo tako. Nemojte pisati tek toliko da pišete ili zato što ste negdje pročitali da trebate svakodnevno objavljivati jedan ili više članaka. To i nema baš previše smisla budući da jednostavno nećete moći čitavo vrijeme pratiti taj ritam. Važno je da objavljujete zanimljiv, čitateljima koristan i unikatan sadržaj, a ne da samo nabubate što više članaka. Dva ili tri korisna članka tjedno bit će sasvim dovoljna da čitatelji prepoznaju kako redovito ažurirate sadržaj Vašega bloga.

2. Fokusirajte se na čitatelje

Pokušajte članke pisati na način da u njima ponudite odgovore na probleme čitatelja te se u potpunosti usredotočite na njih. Nikako nemojte pretjerano i samodopadno pisati o sebi. Umjesto toga, pokušajte u članke prenijeti pouke iz vlastitoga iskustva. Na taj ćete način podijeliti s čitateljima korisne informacije te im pomoći da i oni učine isto.

3. Ne pokušavajte prodavati u svakom članku

Ovo je jedna od vrlo bitnih stavki kada je bloganje u pitanju. Budete li u svakom članku nešto prodavali mogli biste vrlo brzo ostati bez publike. Ili ju uopće nećete dobiti ako od početka krenete pogrešnim putem. Vaš cilj je prvenstveno pružati korisne informacije čitateljima jer ćete s time steći povjerenje i autoritet koje ćete kasnije moći pretvoriti i u prodaju budući da će Vam čitatelji vjerovati kada im preporučite kupnju nekog proizvoda.

4. Budite u kontaktu s čitateljima, omogućite im interakciju

Pokušajte na vođenje bloga gledati na način kao da vodite tvrtku ili obrt. Vaši čitatelji su Vaši klijenti i Vaša zadaća je da im budete na raspolaganju kada god Vas budu trebali. Nipošto nemojte zanemariti ovaj savjet o tome kako privući pozornost čitatelja. Redovito i što je brže moguće odgovarajte na sve upite čitatelja, bilo da je riječ o komentarima, email porukama ili nečemu trećem.

5. Ne pokušavajte biti savršeni

Nitko nije savršen, pa tako ni Vi. Stoga, nemojte niti pokušavati prikazati se savršenim jer to neće proći kod čitatelja. Također, poštujte tuđe mišljenje, neovisno o tome koliko se razlikuje od Vašega.

6. Budite strastveni

Mnogi od top blogera s kojima sam u kontaktu savjetuju da blog treba voditi na strastven način. Cilj je da čitatelji prepoznaju tu Vašu strast i ushićenje za poslom koji predstavljate na blogu. Pogledajte primjerice kako to radi Darren Rowse, jedan od najuspješnijih svjetskih blogera.

7. Koristite društvene mreže

Svaki članak koji objavite na blogu objavite i na svim društvenim mrežama na kojima imate vlastiti profil ili stranicu. Društvene mreže u današnje vrijeme imaju ogromnu popularnost, te su odličan odgovor na pitanje kako privući pozornost čitatelja. Popularnost na društvenim mrežama može generirati ogroman promet prema Vašem blogu. Svakako vodite računa o tome kako napisati članak prije nego li isti objavite na blogu.

8. SEO optimizacija

Najteži i najdugotrajniji put do toga kako privući pozornost čitatelja. Redovito radite na optimizaciji Vašeg bloga i s vremenom ćete početi dobivati promet s tražilica. Za početak, preuzmite Google SEO Vodič da steknete uvid što smijete, a što ne smijete raditi.

9. Pišite zvučne naslove

Naslov je ono što čitatelja potiče da uopće klikne na članak. Vrlo dobre primjere o tome kako privući pozornost čitatelja možete pronaći na novinskim portalima gdje novinari bombastičnim naslovima potiču što veći broj otvaranja pojedinog članka. 

Doduše, u njihovom slučaju naslov u velikoj mjeri nema veze s tekstom članka, no njima to i nije toliko bitno. Kako odabrati naslov koji će biti u potpunosti relevantan članku i obratno, nama blogerima je pak od iznimne važnosti. U suprotnom, nitko neće pročitati naš članak.

10. Email Potpis (klikabilni URL ili banner)

Posljednji, ali ne manje važan savjet o tome kako privući pozornost čitatelja jest da u potpis Vašeg emaila postavite klikabilni URL u tekstualnom ili banner obliku prema Vašem blogu. Svakako se potrudite da Vaš email potpis izgleda profesionalno, te obavezno u njega uvrstite i sve Vaše kontakt informacije.

Kako privući pozornost čitatelja: Zaključak

Kombinacijom svih gore spomenutih savjeta o tome kako privući pozornost čitatelja moguće je postići izuzetno dobar odaziv čitatelja na članke koje objavljujete na Vašem blogu ili web stranici. Rastom kvalitete Vaših članaka rast će i broj čitatelja Vašega bloga.

P.S. Doživotni pasivni prihod možete početi ostvarivati već danas ako kliknete na link s početka ove rečenice. Link će Vas odvesti na stranicu gdje ćete dobiti sve relevantne informacije direktno na Vaš e-mail. Bit će mi veliko zadovoljstvo pomoći Vam da ostvarite veliki uspjeh.

P.P.S. Lajkajte moju Facebook stranicu i komentirajte članak. Kontaktirajte me ako želite saznati više informacija o tome kako započeti vlastiti internacionalni biznis već danas.

 

P.P.P.S. Preuzmite poklon e-knjigu “Kako Postati Vrhunski Bloger”

 

Comments 1

  1. Pingback: Kako ubaciti YouTube video u Wordpress blog post

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *