Kako prodavati na ebay

Kako prodavati na eBay?

Opt In Image
PRVI AFFILIATE MARKETING VIDEO TEČAJ NA HRVATSKOM JEZIKU
100 % realan i legalan način da zaradite svoj prvi online prihod.

Ispunite kontakt formu ispod kako bih Vam mogao poslati detaljnije informacije. Unaprijed hvala na otvorenosti!

*** MRZIM SPAM. Tvoji podaci su ZAŠTIĆENI i nikada neće biti dijeljeni sa trećim stranama***

*** Odjaviti se sa email liste možete kada god poželite***

Ponukan Vašim čestim pitanjima o tome kako najlakše zaraditi preko interneta u posljednje vrijeme, a kako ne bih svakome ponaosob  slao upute, odlučio sam napisati kratki vodič o tome kako prodavati na eBay.  Vodič je to koji će novim eBay prodavateljima uvelike olakšati početak prodaje. Možete ga skinuti na vaše računalo klikom na gornji link.

U vodiču ćete saznati što je sve potrebno da biste uopće mogli prodavati na eBayu, kompletan proces kreiranja seller accounta, kompletan proces postavljanja prve aukcije, kompletan proces slanja proizvoda na adresu kupca nakon obavljene prodaje, kao i vrlo važne informacije koje kao početnik morate znati, a mnogi će Vam ih prešutiti.

Kako prodavati na ebay

Kako prodavati na eBay?

Da biste mogli prodavati ili preprodavati predmete na eBay aukcijama potrebno je sljedeće:

1.) Kreirati seller account

2.) Kreditna ili debitna kartica

3.) Pay Pal account

Ako sve to imate, slijedite sljedeće korake…

1.) Idite na eBay stranicu.

2.) Ako ste novi korisnik, kliknite na gumb „register“ , a ako ste već registrirani, kliknite na Sign In“ sa svojim korisničkim podacima.

3.) Kliknite na „Sell“ pri vrhu ekrana, pa će vam se otvoriti početna prodajna stranica. Upišite ime proizvoda koji želite prodavati ili EAN (barcode broj) i počnite sa prodajom.

4.) Otvara se nova stranica sa korak po korak uputstvima kako da kreirate aukciju…

prodaja preko ebaya

5.) Kada ste završili sa popunjavanjem detalja Vaše aukcije, kliknite gumb Save and Preview“ pri dnu ekrana, kao na slici dolje.

ebay hrvatska prodaja

6.) Otvorit će se nova stranica na kojoj sada možete vidjeti kako će Vaša aukcija izgledati na eBay stranici. Ako ste zadovoljni izgledom kliknite „Continue“, a ako smatrate da još nešto trebate doraditi kliknite „edit listing“.

7.) Ako ste već ranije prodavali na eBayu, to je to, Vaša aukcija bit će objavljena. Ako Vam je ovo prvi puta da prodajete na eBayu, otvorit će Vam se nova stranica… Samo kliknite „Continue“.

8.) Pregledajte još jednom Vaše account informacije i tek kada se uvjerite da ste sve ispravno unijeli, kliknite „Continue“.

9.) Sada će uslijediti verifikacija Vaših podataka od strane eBaya koja traje ne više od minutu, dvije… Potom ćete trebati verificirati broj telefona tako da kliknete „Call me now“ gumb. Odmah potom na Vaš telefonski broj nazvat će Vas automatska sekretarica koja će Vam dati Vaš PIN broj. Ne brinite, nećete trebati ni sa kim razgovarati. Samo zapišite PIN broj, unesite ga u za to predviđeno polje te kliknite na „Continue“. Sada se trebate ponovno ulogirati na eBay sa svojim korisničkim imenom i lozinkom.

10.) Odaberite na koji način ćete plaćati eBayu naknade za prodaju Vaših predmeta. Odaberite PayPal, najjednostavnije je, pa potom opet kliknite „Continue“.

paypal

11.) Potvrdite PayPal uvjete korištenja, samo kliknite gumb „I agree“ i otvorit će se nova stranica gdje imate posljednju priliku da napravite reviziju Vaše aukcije. Kada budete definitivno zadovoljni izgledom, kliknite na gumb „Place listing“.

12.) Napokon, Vaša aukcija je sada objavljena na eBayu. Kliknite „track listing“ kako biste pratili ima li bidova..  Također, možete kliknuti na „My eBay“ kako biste vidjeli još detalja.

NAPOMENA: Uvijek pozorno pratite Vaše aukcije jer potencijalni kupci često znaju postavljati pitanja prije kupnje. Odgovarajte uvijek na sva pitanja u najkraćem mogućem roku i uvijek, ali baš uvijek budite vrlo ljubazni.

13.) Kada prodate predmet na aukciji, dobit ćete email obavijest o prodaji od eBaya. Kliknite potom na „My eBay“ i odmah zatim kliknite „Sold“ kako biste provjerili po kojoj cijeni je Vaš predmet prodan.Potom kliknite gumb „Send payment details“ kako biste kupci poslali podatke za uplatu. Podaci za uplatu su automatski pripremljeni od strane PayPala i šalju se kupcu.

14.) Kada kupac izvrši uplatu, dobit ćete o tome e-mail obavijest od Pay Pala. Idite odmah na PayPal stranicu, unesite Vašu e-mail adresu i lozinku te se ulogirajte na PayPal account. Ako je sve u redu trebali biste vidjeti iznos za koji je Vaš predmet prodan na aukciji, umanjen za iznos PayPal naknade. 

Ako želite povući novac na svoju kreditnu karticu, kliknite gumb „Withdraw“, pa odmah zatim „Withdraw funds to your bank account“ kako biste uspješno izvršili prijenos sredstava sa PayPala.

ebay isplata

15.) Neovisno o tome što prodajete uvijek vodite računa o tome da prodani predmet pošaljete u roku kojega ste naveli u aukciji. Ovo je iznimno važan podatak i trebate ga se strogo pridržavati. Također, prodani predmet zapakirajte sigurno kako se eventualno ne bi oštetio prilikom transfera do odredišta.

Kada pošaljete predmet, idite na „My Ebay“ i kliknite „Sold“. Potom kliknite „More actions“  na desnoj strani ekrana, te zatim kliknite „Mark as shippedkako bi kupac znao da je predmet poslan. Ako imate tracking code, unesite i njega kako biste kupcu omogućili praćenje pošiljke.

KAKO PRODAVATI NA EBAYU – VAŽNE INFORMACIJE

Sada kada znate postupak kako prodavati na eBay red je da Vam skrenem pozornost na neke vrlo važne informacije i pravila ponašanja na eBayu. Prije svega, potrudite se proučiti eBay uvjete korištenja. Zaista su iznimno opširni, a osim toga znaju biti i poprilično konfuzni. Prodavati na eBayu nije lako kako bi Vam se na prvi pogled možda moglo činiti.

Vrlo bitna stvar za početnike!

Nikako nemojte povezivati primjerice dva ili više korisničkih imena na isti PayPal account. Iako ne odmah, eBay će Vas nakon nekog vremena razotkriti što će rezultirati trajnom suspenzijom svih seller accounta povezanih na isti PayPal accountDakle, ako Vas u obitelji ima više željnih prodavati na eBayu neka svatko od Vas kreira zaseban PayPal account.

U početku će Vaš seller account biti limitiran na 10 aukcija ili $ 500 mjesečno, ovisno do čega prije dođe. S vremenom, limit će Vam se povećavati. Nekad će Vam eBay sam povećati limit, a nekad ćete ih morati nazvati i zatražiti povećanje limita. U tom slučaju u pravilu će od Vas tražiti da im pošaljete preslike osobnog dokumenta i račune za robu koju prodajete.

Super važno!

Nikada, ali baš NIKADA nemojte pokušavati prevariti kupce na bilo koji način. Možda će Vam to poći za rukom jedanput, ali to će Vam biti i jedini. Najvažnija stvar na eBayu jest Vaš feedback. I to naravno pozitivan.Kako  budete imali sve više pozitivnih feedbackova od zadovoljnih kupaca, Vaša pozicija na eBayu će jačati. 

Zbog toga nastojte svaki prodani predmet isporučiti ispravan i točno onakav kakvim ste ga opisali u aukciji. Ako ponekad budete imali problema s kupcima, a vjerujte mi, imat ćete ih, dajte sve od sebe da udovoljite kupcu, pa čak i po cijenu da izgubite poneki  $.  Sve u cilju da od kupca dobijete pozitivan feedback jer je to jedini način da opstanete.

Kako Prodavati na Ebayu- UPOZORENJE!

Za kraj, moram Vas upozoriti da eBay u mnogo većoj mjeri štiti kupce nego prodavatelje. To i korisnička podrška najveći su razlog njegove nepopularnosti među prodavateljima. Nemojte se iznenaditi ako vam eBay iznenada suspendira seller account, što zna činiti vrlo često i to bez ikakvog objašnjenja!!!

U biti, dobit ćete objašnjenje u stilu: „ žao nam je, međutim nismo zadovoljni Vašim načinom prodaje“ ili nešto slično. Ako Vam pošalju obavijest da je Vaš seller account suspendiran „indefinitely“ ili permanently“ možete se pozdraviti i s najmanjom nadom da će promijeniti odluku. 

Najgore od svega jest da će Vam korisnička podrška k’o papagaj ponavljati jednu te istu rečenicu “objašnjenja”, ali NEĆE vam otkriti pravi razlog suspendiranja Vašeg seller accounta. Ovo govorim iz vlastitog iskustva jer su me nedavno suspendirali s gore spomenutim objašnjenjem.

Ironija je u tome da sam imao 774 pozitivna feedbacka, 1 neutralni i 0 negativnih, a samo dan prije suspenzije povećali su mi limit na 500 prodanih predmeta ili $ 25,000. Osim toga, morao sam im platiti i sve naknade od prodanih predmeta za koje ja nisam dobio novac.

Svi moji pokušaji da dođem do konkretnog razloga suspenzije pali su k’o kula od karata. Nakon nekog vremena eBay korisnička podrška jednostavno Vas počne ignorirati i ni dragi Bog Vam više ne može pomoći.

Morao sam biti pošten i iskren prema Vama tako da znate da s eBayom ne možete niti u jednom trenutku biti sigurni da Vas neće suspendirati. Čak ni onda kada se striktno držite njihovih pravila.

Probajte, dok ide, ide. Želim Vam mnogo sreće i uspjeha.

Comments 16

 1. Zvonimir Posavec

  Postovanje,
  Odlican post , za nas koji bi smo poceli nesto na e bay-u /procitacu i ostale Vase postove//Par pitanja bih postavio u vezi navedenih objasnjenja:
  1. ”tražiti da im pošaljete preslike osobnog dokumenta i račune za robu koju prodajete.”
  Kakve racune oni traze ? Licne stvari ili Artikal kupljen pre 2 godine /// ko cuva racun za tako nesto? Predmet-suvenir kupljen na vasarkoj tezgi/ koji prodavac ce Vam dati ?
  2.Znam da je PPal E Bay ov serviz i da ga favorizuje, ali dali vredi pokusati sa ostalim sistemima naplate /tek da bi se pocelo / i koji preporucujete.
  3.Da li imate saznanja ili iskustva u vezi prodaje na eBay kao firma /moja firma proizvodi decije igrte,slikovnice…/
  4. Da li mozete preporuciti nekog posrednika preko kojeg bih prodavao stvari na e bay
  Puno pitanja sam postavio , neznam da li uopste praktikujete da odgovarate , ali svejedno,
  Hvala unapred!

  1. Post
   Author
   Bernard Matić

   Pozdrav Zvonimire. Naravno da odgovaram na komentare, bez brige. Ovako, ja na eBayu više ne radim budući da sam tamo kao prodavač bio potpuno nezaštićen i da mi je eBay suspendirao seller account iz samo njima poznatih razloga. Account na kojemu sam imao više od 700 pozitvnih ocjena, bez ijedne negativne samo je jednoga dana osvanuo kao suspendiran. Objašnjenje ni do dan danas nisam dobio jer je njihova korisnička služba katastrofalna. Od toga dana ne pada mi na pamet bilo kome preporučiti eBay kao mjesto za prodaju.

   Svoje sam poslovanje prebacio na TripleClicks koji nije toliko popularan kao eBay, ali je 100 puta bolji i pošteniji za nas koji se bavimo prodajom na internetu. TripleClicks ima ECA program predviđen upravo za firme. Registracija je u potpunosti besplatna, a plaćate naknadu od 15 % samo i kada proizvod prodate. I da, za razliku od eBaya imaju na desetke mogućnosti za plaćanje, kao i mogućnost da Vaše proizvode promovira na stotine tisuća korisnika.

   Što se dokumentacije tiče, tu se u pravilu šalje kopija osobne iskaznice ili vozačke dozvole, kao i račun primjerice za telefon ili struju na kojemu se nalazi vaše ime i adresa. Na TripleClicksu već djeluje preko 200 trgovaca iz Srbije i pedesetak iz Hrvatske, a taj broj raste iz dana u dan.
   Ako ste zainteresirani za otvaranje vlastitog shopa na TripleClicksu javite mi se povratno da vam proslijedim sve potrebne informacije.

   Link za registraciju je: http://www.tripleclicks.com/12867278/ECA

   Srdačan pozdrav,

   Bernard

   1. flame

    Lijep pozdrav.Pročitao sam sve vaše upute i jako sam zdovoljam načinom objašnjavanja.Imam samo jedno pitanje na koje molim odgovor.Več duže vrijeme pokušavam se natjerati na reg.prodaje,pa me zanima dali nakon što su vas suspendirali imate mogučnost daljnje kupovine preko e baya(jer mi je puno bitnije kupovati nego prodavati)ili ste u potpunosti blokirani što se tiče e baya.Pozz

    1. Post
     Author
     Bernard Matić

     Pozdrav. Imate daljnju mogućnost kupovine naravno. Međutim, sumnjam da biste imali volje opet kupovati da ste na mome mjestu.
     Iskreno vam želim što više prodaja i što duži vijek vašeg seller accounta.
     Srdačan pozdrav.
     Bernard

 2. Zvonimir

  Postovanje g.Bernard,
  Zelim da se zahvalim na tako brzom odgovoru – veoma cenim vasu profesionalnost (danas sam vise od 1 sat citao vase preporuke, a verovatno i sutra cu).
  Ne bih da Vam zauzimam prostora na blogu samo bih hteo u 2 reci da mi kazete sta je http://www.tripleclicks.com/ – nesto kao amazon ili vise e bay ? kakva su vasa iskustva – u smislu realizacije prodaje / i naplate / i da li proizvodi slicni mojima, bi po Vasem misljenju imali prodju /naravno uz prevod.

  http://shop.mag.rs/product/mini-slikovnica-divlje-zivotinje/

  Ako mislite da treba pokusati , molim posaljite mi dalje instrukcije .
  Hvala na posvecenom vremenu.
  Pozz.
  Zvonimir

  1. Post
   Author
   Bernard Matić

   Nema na čemu gospodine Zvonimire, slobodno vi pitajte ovdje što god želite. Zato i postoji opcija za komentare, da ne želim da čitatelji komentiraju ne bih ni stavio tu opciju.
   Da, TripleClicks je nešto kao ebay ili Amazon, samo što je mnogo bolji za prodavače jer na njemu ostvarujemo rezidualni prihod što nije slučaj na eBay i Amazon. A to je OGROMNA razlika.
   Javit ću vam se večeras emailom sa dodatnim informacijama.
   Hvala Vam što pratite moj blog.

   Srdačan pozdrav,
   Bernard

 3. siniša

  Pozdrav g.Bernarde

  Imao sam sličnih problema na ebayu baš kao i vi pa me zanima prebacivanje na TripleCliks pa bi vas molio ako mi možete na mail poslati upute kako posklaovati na TC,
  unaprijed hvala

  1. Post
   Author
 4. Drago

  Pozdrav Bernarde..zanima me poslovanje preko TripleCliksa dali može kakve šire informacije na mail,hvala

  1. Post
   Author
 5. Darko

  Postovanje G. Bernard.
  Da li je moguca prodaja artikala na ebay iz Bosne i Hercegovine.
  Imam registriran Ebay account kao i PayPal account i do sada sam samo kupovao preko Ebay-a.
  Sada bih zelio da ponudim neke artikle na prodaju.
  Srdacan pozdrav
  Darko

  1. Post
   Author
 6. Ceca

  Pozdrav,ja sam htela prodavati na nekom od stranih sajtova (recimo tripleclick) . Napravila sam paypal , ali je problem sto Srbija ne prima uplate na paypal… Da li postoji neki drugi vid placanja ili podizanja novca ?

  1. Post
   Author
   Bernard Matić

   Pozdrav!
   Koliko sam ja upoznat, u Srbiji će od 08.10. biti moguće primati novac na PayPal.
   Na TC-u postoji Payoneer kartica na koju možete dobivati novac ako ste član SFI.
   Pozdrav,
   Bernard

 7. Pingback: Kako Zaraditi Novac Preko Interneta na 17 načina?

 8. Pingback: Najprodavaniji proizvodi na Ebayu - Prodaja preko Ebay

Imate komentar? Napišite ga odmah.