Najtraženiji pojmovi na internetu u 2012. godini

Saznajte koji su bili najtraženiji pojmovi na internetu u 2012. godini. Najtraženiji pojmovi na internetu za 2012

Kao i svake godine, tako je i krajem prošle godine objavljena lista “najtraženiji pojmovi na internetu” koji su se pretraživali na Google tražilici. Na prvom mjestu globalno najtraženijih pojmova u 2012. godini završila je nesretno preminula pop diva Whitney Houston.

Na drugo mjesto smjestio se Gangnam Style, južnokorejske senzacije od pjevača PSY-a. Treće mjesto zauzeo je uragan Sandy koji je poharao Sjedinjene Američke Države. Među prvih 10 globalnih rezultata pretraživanja svoja su mjesta još zauzeli: iPad 3, Diablo3, Kate Middleton, Olimpijske Igre, Amanda Todd, Michael Clarke Duncan i pomalo iznenađujuće, Big Brother Brasil12.

Najtraženiji pojmovi na internetu prema kategorijama

Sportaši

U kategoriji sportaša pobjedu je odnio sadašnji košarkaš Houston Rocketsa, a lani New York Knicksa, Jeremy Lin. “The Linsanity” je vladao SAD-om jer je bio apsolutna senzacija iznikavši gotovo niotkuda u jednog od najboljih igrača NBA. Drugo mjesto zauzeo je legendarni američki plivač Michael Phelps, a treće još jedna legenda, Payton Manning, quarterback Denver Broncosa.

Četvrto, peto i šesto mjesto zauzeli su, na našim prostorima malo poznati Mc Kayla Maroney, 17-godišnja američka gimnastičarka, olimpijska momčadska pobjednica i srebrna u pojedinačnoj konkurenciji. Junior Seau, sportska ikona San Diego Chargersa zauzeo je peto mjesto, no nažalost, povod je bio tragično samoubojstvo.

Malo poznata Sarah Burke, slobodna skijašica iz Kanade osvanula je na šestom mjestu, nažalost, također je povod bio tragičan. Naime, poginula je prilikom treninga u Park Cityu. Sedmo mjesto pripalo je također malo poznatom Tom Dyleru, britanskom skakaču u vodu.

Listu zatvaraju biciklist Lance Armstrong na osmom i plivač Ryan Lochte na desetom mjestu, a između njih se na devetom mjestu, kao jedini nogometaš, našao kontroverzni talijanski reprezentativac i član Manchester Citya, Mario Balotelli.

Događaji

Uragan Sandy bio je na prvom mjestu najtraženijh pojmova na internetu u 2012. godini, u kategoriji “Događaji”. Drugo mjesto pripada princezi Kate Middleton za pojam “Kate Middleton Pictures Released”, a treći najpretraživaniji pojam na internetu bio je “Olympics 2012″ , dok je pojam “Costa Concordia Crash” zauzeo peto mjesto.

Filmovi

U filmskoj kategoriji pobjedu je odnio film “The Hunger Games”, na drugom je  mjestu “Skyfall”, a na trećem “Prometheus”. U TOP 10 su još ušli: ” The Avengers”, “Magic Mike”, “John Carter”, ” Ek Tha Tiger”, “Paranormal Activity 4″, “Taken 2″ i na desetom mjestu “Dark Shadows”.

Glazbenici

Među glazbenicima je naravno najtraženiji pojam na Google tražilici bila pokojna Whitney Houston koja je i globalno na prvom mjestu. Na drugom mjestu našao se Michael Clarke Duncan, a na trećem One Direction, englesko-irski pop band.

Potrošačka elektronika

Najtraženiji pojam na internetu u ovoj kategoriji u 2012. godini bio je “iPad 3″, a odmah do njega, na drugom i trećem mjestu našli su se “Samsung Galaxy S3″ te “iPad Mini”. Potom slijede “Nexus 7″, “Galaxy Note 2″, “Play Station”, “iPad 4″, “Microsoft Surface”, “Kindle Fire” a TOP 10 zatvara “Nokia Lumia 920″.

Zrakoplovne kompanije

Najtraženiji pojmovi na internetu u vrlo zanimljivoj kategoriji s ogromnom konkurencijom donijeli su pomalo iznenađujuće rezultate.  Naime, na prvom mjestu u 2012. godini završila je kompanija “Southwest Airlines”, najveća niskotarifna avio kompanija u SAD-u. “United Airlines” i “American Airlines” su na drugom, odnosno na trećem mjestu, a “Delta Airlines” na četvrtom.

Visoko peto mjesto zauzeo je “Air France”, a šesto njemačka aviokompanija “Lufthansa”, dok je “British Airways” tek na sedmom mjestu. Među prvih 10 ugurala se još jedna niskotarifna avio kompanija, “Jet Blue”, koja je 2012. godinu završila na osmom mjestu, dok TOP 10 zatvaraju “Air Canada” na devetom, te “US Airways” na desetom mjestu.

Video

PSY, senzacija iz Južne Koreje, poharao je Google kao najtraženiji pojam na internetu u kategoriji video isječaka u 2012. godini. Njegov “Gangnam Style” uvjerljivo je bio najpretraživaniji pojam na You Tubeu. Drugo mjesto osvojio je pojam “Somebody That I Used to Know by Walk off the Earth“, a treće “KONY 2012″.

Zanimljivo, Felix Baumgartner sa svojim skokom iz Svemira, uspio se probiti tek na skromno deseto mjesto.

Najtraženiji pojmovi na internetu u Hrvatskoj u 2012.godini

Zeitgeist nije obuhvatio rezultate pretraživanja za sve zemlje, pa tako nažalost nije niti za Hrvatsku. Ipak, Google Trends otkriva koji su bili najtraženiji pojmovi na internetu u 2012. godini u Hrvatskoj.

Na prvom mjestu je najpopularnija svjetska društvena mreža, “Facebook”, a na drugom “Youtube”. Moram priznati, malo neočekivano za mene jer mi nije jasno zbog čega se ta dva pojma toliko upisuju u tražilicu, mislio sam da ih gotovo svi imamo u bookmarksima.

“24” i “24 sata” zauzimaju treće i četvrto mjesto, dok je “njuškalo” na petom mjestu. Potom slijede “Zagreb”, “net”, jutarnji”, “igre” i “index”. Prilično zanimljivo, zar ne? S obzirom na gospodarsku krizu i ogromnu nezaposlenost, pomislio sam da će pojam “posao” biti među prvih 10 rezultata, ali očito sam se grdo prevario.

Ostaje mi nadati se i vjerovati da će rezultati najtraženijih pojmova na internetu u 2013. godini biti kudikamo interesantniji od ovogodišnjih, te naravno, da će svima nama 2013. biti godina radosti i veselja.

Kompletna lista najtraženijih pojmova na internetu u 2012. godini.

Foto: ario. Used under Creative Commons License.

PODIJELI_BLOG_INTERNET-POSAO

Post By Bernard Matić (87 Posts)

Bernard Matić osnivač je, autor i urednik bloga Internet Posao. Cilj Internet Posao bloga je pomoći početnicima da se upoznaju s načinima zarade na internetu, te međusobna razmjena iskustava i informacija sa drugim blogerima. Bernardov osobni cilj je izgraditi internet posao do točke kada će mu to postati osnovni posao, a na najboljem je putu da to i ostvari. Ako Vam se sviđa Internet Posao blog možete se besplatno prijaviti na RSS Kanal kako biste redovito pratili nove članke. Također, ako želite, možete se sa Bernardom povezati na društvenim mrežama klikom na ikone.

Website: → Internet Posao

Connect

Odgovori