Krađa tekstova i slika na internetu

[junkie-alert style=”red”] PAŽNJA! Molim Vas da ispunite kratku anketu klikom na gumb ispod. Puno Vam hvala! [/junkie-alert]

[junkie-button url=”http://www.internet-posao.net/anketa/” style=”green” size=”large” type=”square” target=”_blank”] GLASUJ U ANKETI! [/junkie-button]

Nažalost, svakodnevno sam svjedok kako je krađa tekstova i slika na internetu sasvim uobičajena pojava. Autorski tekstovi i slike kradu se šakom i kapom. Većina prekršitelja pravda se kako ne znaju da se to ne smije?! Vrijeme je da shvatite kako neznanje nije opravdanje. Ako ste se prepoznali, krajnje je vrijeme da prestanete raditi ovakve gluposti…

U današnjem članku ukazujem na posljedice koje kradljivci mogu pretrpjeti, kao i načine na koje možete odnosno trebate koristiti ukoliko želite koristiti tekst, dio teksta ili sliku zaštićene autorskim pravima. Da biste provjerili da li se netko bez vašeg odobrenja poslužio vašim tekstom upotrijebite sljedeće alate: Copyscape, Plagiarism Checker ili Small Seo Tools.

krađa tekstova i slika na internetu

Krađa tekstova i slika na internetu: Posljedice i kazne za prekršitelje

Prijava na Google

Neovlaštenim korištenjem tuđeg sadržaja riskirate prijavu i uklanjanje vaše stranice/bloga sa Google tražilice. Google je vrlo rigorozan po ovom pitanju i ima nultu stopu tolerancije prema prekršiteljima.

Mogućnost sudskog postupka

Neovlašteno korištenje tuđeg sadržaja jest kršenje autorskih prava što je kazneno djelo. Autor ima pravo sudski vas goniti i zahtjevati naknadu štete.

Novčane kazne

Mogu biti toliko visoke da će vam se opasno zavrtjeti u glavi. Dobro razmislite isplati li vam se ukrasti tekst ili fotografiju u koju je netko uložio mnogo napora i truda. Ili je ipak mnogo efikasniji način da od autora zatražite odobrenje za korištenje njegovog teksta/fotografije.

Kako pravilno koristiti tuđe tekstove i fotografije

Kontakt autora jest prvo i osnovno što biste trebali učiniti ukoliko želite koristiti autorski tekst ili fotografiju. Svaka ozbiljnija web stranica ili blog imaju kontakt obrazac putem kojega ih možete kontaktirati. Sročite pristojan e-mail koji će sadržavati naslov, vaše ime i prezime, vašu email adresu i u konačnici vašu poruku.

Jasno izrazite što želite od autora i sačekajte njegov odgovor. Navodim nekoliko primjera kako biste trebali koristiti autorski zaštićene tekstove ili fotografije. Pod uvjetom da imate odobrenje autora.

Objavite čitav tekst uz obavezno navođenje izvora originalnog sadržaja

U dogovoru s autorom odredite koju ključnu frazu ćete staviti u anchor tekst vašeg blog posta koji će voditi do članka blogera s kojime ste dogovorili suradnju.

Objavite vlastiti članak i unutar njega postavite eksterni link prema članku drugog autora

Ovime ćete vašem članku i vašim čitateljima donijeti dodatnu vrijednost, a također ćete steći mogućnost da vam autor linkanog članka u budućnosti uzvrati uslugu.

U ovom primjeru možete sami odrediti ključnu riječ ili frazu koju želite linkati bez da kontaktirate autora. Ipak, moj savjet je da svakako kontaktirate autora i s njime dogovorite točnu ključnu riječ ili frazu sa kojom ćete linkati prema njegovom članku.

Ovo je dobro zbog uspostavljanja kontakata sa drugim blogerima. Profesionalan odnos prema drugim blogerima u konačnici vam može itekako pomoći povećati promet na blog

Objavite fotografiju unutar vašega blog posta

Ako vam autor uopće dozvoli korištenje njegove fotografije, obavezno navedite izvor fotografije na način da istu linkate prema njegovoj web stranici/blogu.

Primjer kontaktiranja autora

“Poštovani, moje ime je Bernard Matić. Autor sam bloga Internet Posao. Na vašem blogu pročitao sam vrlo koristan članak koji bih, uz Vaše odobrenje želio podijeliti i sa svojim čitateljima. Molim Vas da mi se povratno javite kako bismo definirali način za dijeljenje članka koji Vama najbolje odgovara. Unaprijed hvala. Bernard Matić.”

Ako se ovako obratite meni ili bilo kojem drugom autoru/ici bloga imate sve predispozicije da postignete dogovor. Zar nije više nego jednostavno poslati ovako kratku i konkretnu poruku?

Krađa tekstova i slika na internetu: Zaključak

Ne kradite. Osim što je nekulturno, to je i kažnjivo. Zamislite kako biste se Vi osjećali da širom interneta svakodnevno pronalazite svoje tekstove ili fotografije u koje ste uložili mnogo truda i vremena. Učinite to kako sam gore opisao. Budite profesionalni. Uvijek kontaktirajte autora.

U 99 % slučajeva autor će vam dati odobrenje budete li se držali savjeta navedenih u ovome članku. Ukoliko zaista želite odati priznanje autoru za koristan tekst ili fotografiju, krađa tekstova i slika na internetu nikako nije opcija.

P.S. Zaista želite zarađivati preko interneta?

Kliknite link ispod i saznajte odmah kako već danas početi ostvarivati:

Doživotni pasivni prihod

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *