wordpress uputstva

WordPress uputstva

WordPress je sustav za upravljanje sadržajem (engleski Content Management System), vrlo je jednostavan za korištenje, a  wordpress uputstva su i više nego jednostavna. Osnovao ga je prije nešto manje od devet godina Matt Mullenweg, a procjenjuje se da ga danas koristi više od 12 milijuna korisnika te da je razvijeno više od 12 tisuća dodataka (pluginova). WordPress vam pruža mogućnost odabira preko 1300 besplatnih predložaka (template) za Vaš blog. Velika prednost WordPressa je u tome što je open source projekt pa tako na njegovom razvijanju rade stotine, čak i tisuće ljudi.

Kako preuzeti WordPress?

Više nego jednostavno. Ukoliko želite hrvatsku verziju otići ćete na stranicu http://hr.wordpress.org/ i jednim klikom miša preuzeti najnoviju verziju. Ako pak želite verziju na engleskom jeziku skinuti ćete ju sa stranice http://wordpress.org/.

Kako instalirati WordPress?

Prvi korak je preuzimanje najnovije verzije WordPressa na Vaše računalo. Idite na službenu wordpress stranicu na adresi wordpress.org i skinite .zip datoteku sa najnovijom WordPressom inačicom, što je trenutno verzija 3.4. Time ćete instalirati englesku verziju WordPressa. Ukoliko želite verziju na hrvatskom jeziku, idite na stranicu www.hr.wordpress.org i skinite .zip datoteku na Vaše računalo. Nakon što ste preuzeli WordPress, potrebno je da sada odpakirate zip datoteku.wordpress uputstva

Sljedeći korak je upload svih datoteka na server. To ćete učiniti pomoću nekog od FTP programa. Ima ih na internetu podosta besplatnih, za početak preporučujem File Zilla FTP Porgram koji i ja osobno koristim. Dakle, sve raspakirane datoteke pomoću File Zille sada ćemo uploadati na server. Potrebno je kreirati poseban folder na Vašem hard disku koji ćete nazvati kako želite. Npr. Moja stranica i sl. Sada sve iz tog foldera uploadajte (desni klik miša na „Upload“ u datoteku public.html.)

Dok čekate da se završi upload, nećete gubiti vrijeme, već ćete krenuti na slijedeći korak. Idite u Vaš cPanel te kliknite na MySQL Database, a odmah potom na „Create New Database“. Upišite ime baze (možete upisati samo riječ baza) i kliknite na „Create Database“. Sljedeći korak je kreiranje korisničkog imena i lozinke. Nakon odabira korisničkog imena i lozinke, potrebno je još samo dodati korisnika bazi i to je to.

Izađite sada iz cPanela i u vaš Internet preglednik upišite adresu (domenu) Vašeg bloga. Npr. www.mojadomena.com. Na ekranu će vam se sada pojaviti sljedeća poruka: Kliknite tipku „Create a Configuration File“. Pojavljuje se sljedeća poruka:

Kliknite na „Let’s go!“ Sljedeće Å¡to je potrebno učiniti jest ispuniti obrazac sa podacima o bazi koju smo ranije kreirali. Kliknite na tipku „Submit“.Potom nam se opet otvara sljedeći prozor: Kliknite na tipku „Create a Configuration File“ i otvara se sljedeći prozor: Ispunite tražene podatke i kliknite tipku „Install WordPress“. Ako ste sve odradili kako treba, a ako ste slijedili ove upute, onda jeste, pojaviti će vam se sljedeća poruka:

Unesite Vaše korisničko ime i lozinku i kliknite na tipku „Log In“. WordPress je sada uspješno instaliran i možete početi dodavati sadržaj i uređivati Vaš blog.

NAPOMENA: Obavezno kopirajte, spremite i zapamtite korisničko ime, lozinku i sve ostale podatke koje ste upisivali dok ste kreirali bazu. Sve te potrebne podatke dobiti ćete od Vašeg hosting provajdera na e-mail adresu. Čuvajte ih na sigurnom mjestu.

WordPress uputstva za korištenje

Jednostavnije teško da može biti. Odmah nakon što preuzmete najnoviju WordPress verziju i instalirate ju, možete započeti s uređivanjem i dodavanjem vašeg sadržaja. Kao što sam u prethodnom postu najbolji wordpress dodaci već pisao, postoji preko 12 tisuća dodataka koji će vam olakšati rad. Dodavanje dodataka također je vrlo jednostavno i brzo. Na web stranici http://wordpress.org/extend/plugins/ pronađite i skinite dodatak koji god želite te ga za čas uploadajte na Vaše WordPress sučelje. 

Ista je stvar i sa predlošcima, koji ih imate iznimno veliki broj tako da ćete sigurno pronaći neki koji Vam se dopada. Posjeti link za predloške.

WordPress je odličan alat za internet posao jer pomoću njega možemo u vrlo kratkom vremenu kreirati i optimizirati veći broj web stranica. Pozivam vas da potpuno besplatno preuzmete wordpress uputstva koja sam napisao u WordPress Priručniku.

P.S. Doživotni pasivni prihod možete početi ostvarivati već danas ako kliknete na link s početka ove rečenice. Link će Vas odvesti na stranicu gdje ćete dobiti sve relevantne informacije direktno na Vaš e-mail. Bit će mi veliko zadovoljstvo pomoći Vam da ostvarite veliki uspjeh.

P.P.S. Lajkajte moju Facebook stranicu i komentirajte članak. Kontaktirajte me ako želite saznati više informacija o tome kako započeti vlastiti internacionalni biznis već danas.

 

P.P.P.S. Preuzmite poklon e-knjigu “Kako Postati Vrhunski Bloger”

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *